baard zonder snor

Baarden zijn nog steeds wel redelijk populair. Wellicht net iets minder dan een paar jaar terug, toen je heel veel (Amerikaanse) atleten zag met grotere baarden, maar een goede baard raakt niet uit de mode.

En uiteraard heb je heel veel verschillende opties qua baard. De meeste baarden worden wel gecombineerd met een snor, maar je hebt uiteraard ook baarden waarbij je geen snor hebt. Dit blog artikel gaat over opties voor een baard zonder snor.

Je kan ook alleen je snor laten staan en dan is deze blog post met verschillende snorren wellicht wel leuk om even te lezen.

Waarom een baard zonder snor

Sommige mannen vinden een snor niet fijn, omdat hij direct onder je neus zit. Vooral wanneer je snor wat langer is, dan kan het gaan kriebelen onder je neus of telkens als je wat drinkt, wordt je snor nat. Daarom willen sommige mannen wel een baard en geen snor.

En een heel kort snorretje met een lange baard, ziet er meestal gewoon niet zo goed uit. Dan kan je beter gaan voor een baard zonder snor. Daar zijn genoeg stijlvolle opties voor.

Baard modellen zonder snor

Er zijn meer baarden zonder snor dan je in eerste instantie wellicht denkt. Ze zijn misschien niet allemaal heel erg hip of modern tegenwoordig, maar er is veel variatie. Ik zal hieronder een aantal opties van baarden zonder snor bespreken.

Het sikje

sikje

Wellicht wel de bekendste versie van een baard zonder snor, is het sikje. Bij een sikje heb je alleen wat haar op je kin groeien. Eventueel kan je het haar net onder je onderlip, de zogenaamde soul patch, ook meepakken en dan noem je het een goat patch.

Tegenwoordig wordt er wel een beetje ruimer omgesprongen met de term sikje, maar van origine is het echt alleen haar op je kin. Nu worden sommige stijlen waarbij er ook een snor is verbonden aan het haar op de kin, ook wel eens een sikje genoemd. Veel beroemde mannen combineren een sikje ook vaak met een baard.

Maar een sikje is zeker geen verkeerde optie als baard zonder snor. Het past niet bij iedereen en het gaat zeker wat aandacht trekken als je op relatief jonge leeftijd een sikje hebt, maar dat vind je wellicht niet zo erg.

Chin curtain

chin curtain

Het volgende voorbeeld van een baard zonder snor, is de chin curtain. Vertaald komt dat neer op een kin gordijn. Je bakkebaarden lopen dan over je wangen over naar je kin. Alles is volledig verbonden, dus je hebt eigenlijk gewoon een baard, maar geen snor. Abraham Lincoln had bijvoorbeeld zo’n baard zonder snor. Een andere benaming voor dit baardmodel is leeuwenmanen.

Deze baard heeft een degelijke lengte en heeft meestal een wat langer sikje, dus het haar op je kin is langer dan op je wangen. Het is een wat ouderwetser model dat wellicht beter past bij mannen die al iets meer op leeftijd zijn. Dan straalt deze baard zonder snor ook wel een soort gezag uit.

Chinstrap beard

chin strap

Een soort van variatie op de chin curtain, is de chinstrap beard. Dit is een baard zonder snor waarbij je een dun lijntje hebt lopen van je bakkebaard over je kaaklijn naar je kin toe. Deze baard lijkt op de sluiting van een helm en daarom ook de naam chinstrap baard.

Het mooiste is om deze baard zonder snor vrij strak te houden. Je zorgt ervoor dat het lijntje niet te breed is en ook niet te lang. Dan is het een heel gestileerd baardje dat past bij alle leeftijden. Dat vergt wel iets meer onderhoud.

Shenandoah

Shenandoah

De Shenandoah wordt ook wel een Amish baard genoemd. Dit is ook een versie van de Chin curtain, maar dan een stuk langer. Zowel op de wangen als op de kin is deze baard zonder snor langer. Dat maakt hem soms wat onverzorgd, tenzij je hem heel goed trimt, zoals op de foto.

De baard was vooral populair in de 19de eeuw en in de Verenigde Staten hebben mannen van de Amish deze baard vaak. Dat is een religieuze groep mensen van Duitse komaf. Tegenwoordig kom je deze baard vooral tegen bij Moslimmannen en ook bij andere religieuze stromingen.

Nekbaard

Met deze baard zonder snor blijven we even in de 19e eeuw. Een nekbaard heeft een wat verwarrende naam in het Nederlands, want in de praktijk is het een halsbaard. Zowel je hals als je nek, wordt in het Engels aangeduid als neck. Het woord nekbaard komt dus af van het Engelse neck beard.

Tegenwoordig is het nogal uniek om juist alleen je baard te laten groeien onder je kaaklijn, maar dat gebeurde vroeger wel vaker. Voorbeelden van mannen met een nekbaard zonder snor zijn Jefferson Davis en componist Wagner.

Zeker niet de modernste optie van een baard zonder snor en wellicht meer iets voor de oudere generatie mannen onder ons. Voor de moderne baarden wordt eigenlijk altijd aangeraden om je hals volledig te scheren. Alles onder de kaaklijn is vaak glad.

Bakkebaarden

bakkebaarden

Soms kan het ook heel simpel zijn. Je kan je bakkebaarden wat langer laten groeien en voor de rest helemaal geen baard hebben. Dus geen tot weinig haar op je wangen, geen snor en geen sik. Als je meer wilt weten over bakkebaarden, dan zou ik deze blog post eens lezen.

De Blues Brothers zijn wellicht het bekendste voorbeeld van mannen met grotere bakkebaarden. Ook Elvis had regelmatig langere bakkebaarden. Een simpel, maar elegant voorbeeld van een baard zonder snor.

Mutton chops

mutton chops

Een langere variatie van de bakkebaarden is de mutton chops baard. Hierbij laat je de bakbaarden overlopen op je wangen. Soms groeit het haar zelfs over de kaaklijn heen. Je hebt dan grote stukken baard op je wangen, maar geen snor en soms ook geen haar op je kin. Er zijn heel veel variaties op deze baard en sommige daarvan hebben juist dat de snor is verbonden met de bakkebaarden.

Het woord mutton chops komt af van een stuk vlees waaruit een bot steekt. Mutton is het Engelse woord voor schapenvlees. De vorm van deze baard zonder snor doet denken aan een stuk vlees met een uitstekend bot. De naam en de stijl suggereert al dat dit meer een klassieke baardstijl is.

Conclusie

Hoewel er minder vaak voor wordt gekozen, heb je kunnen zien dat er genoeg baarden zonder snor zijn. De een is wat moderner dan de ander, maar een snor is zeker niet verplicht. Het hangt soms een beetje van je leeftijd af welke baard zonder snor het beste bij jou past.

In veel gevallen ga je er wel aandacht mee trekken, dus je moet niet bang zijn om het middelpunt te zijn van bepaalde gesprekken. Een interessante baard is een makkelijk gespreksonderwerp, dus je kan vragen verwachten over jouw baard zonder snor.

Vergeet ook niet je baard goed te verzorgen met op zijn minst een baardolie en vaak ook een baardbalsem om jouw baard in model te krijgen. Ook een baard zonder snor heeft nog steeds veel verzorging nodig, afhankelijk van de lengte.

Nieuwste baardolie in de shop

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste baarden, kapsels en grooming. In onze Moquer shop vindt je daarnaast meer dan 900 producten om jouw te helpen met jouw beste look!