Movember

Als je in november op social media kijkt, gebeuren er vreemde dingen met de mannen om ons heen. Opeens laten andere mannen hun baard of juist snor staan. Dit is niet bedoeld als grap, maar juist om aandacht te vragen voor mannelijke ziekten zoals prostaatkanker, zaadbalkanker en zelfmoord bij mannen.

De maand november wordt omgedoopt tot Movember, de naam van het globale goede doel dat geld inzamelt om deze ziekten te genezen en zelfmoord bij mannen te voorkomen.

Wat is het doel van Movember?

Het doel van Movember is dus om prostaatkanker en zaadbalkanker beter te kunnen onderzoeken, zodat het beter voorkomen en genezen kan worden. Daarnaast willen ze ook meer aandacht voor zelfmoord bij mannen.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen. In Nederland krijgen jaarlijks 12.000 mannen te horen dat ze deze vorm van kanker hebben.

Je kunt het als man al krijgen vanaf je 45ste levensjaar, maar meestal komt het voor bij mannen tussen de 60 en 80 jaar[1].

Zaadbalkanker is daarentegen weer een zeldzame vorm van kanker bij mannen, net als peniskanker. Rond de 700 mannen per jaar krijgen zaadbalkanker[2].

In Nederland plegen mannen 2 keer vaker dan vrouwen zelfdoding[3].

Genoeg redenen om extra aandacht te vragen voor de fysieke en mentale gezondheid van mannen.

Hoe kun je dat nu beter doen dan door iets typisch mannelijks te doen, zoals als je snor laten staan? Of juist alles?

Alles laten staan of alleen een snor laten staan?

Naast het laten staan van je snor kun je ook meedoen aan “no-shave-november”. In dat geval laat je dus alles staan en scheer je je een maand niet. Het geld dat je normaal uitgeeft aan scheren kun je bijvoorbeeld doneren aan Movember of een ander goed doel dat helpt om kanker beter te onderzoeken en te genezen.

Het niet scheren is dan bedoeld om je haar extra zichtbaar te maken, omdat juist kankerpatiënten dit haar vaak verliezen.

Tips voor het verzorgen van je snor

Als je mee wilt doen met deze acties kunnen deze tips voor het verzorgen van je snor goed van pas komen.

Je kunt experimenteren met het soort snor dat het beste bij je past. Zo kun je een soort jaren 80 snor laten staan of juist een dun streepje zoals de zanger van Mambo number 5. Of je laat je snor als Dali in puntjes verdwijnen.

Je kunt de snor ook combineren met een klein baardje of een beetje haar onder je onderlip laten staan voor een completer effect.

Het gebruik van baardbalsem op je snor kan je ook helpen om jeuk en stroefheid te verminderen en om de huid onder je snor te blijven verzorgen. Daarbij kan de baardbalsem je helpen om een langere snor in model te brengen.

Populaire snorwax in de shop

Tips voor het verzorgen van je baard

Als je je baard normaal nooit laat staan, maar wel voor Movember, kan het handig zijn om toch wat verzorgingsmiddelen voor je baard in huis te hebben. Na een ongeveer een week kun je bijvoorbeeld last krijgen van haartjes die toch een hele andere kant op willen dan de rest van je baard of je kunt last krijgen van schilfers in je baard.

Er zijn gelukkig meerdere zaken die helpen om in comfort en zonder jeuk de maand november door te komen en je baard stijlvol te dragen. Een belangrijke eerste stap is om te zorgen dat je je baard goed reinigt met een daarvoor bestemde baardshampoo. Net zoals je hoofdhaar moet ook je baardhaar gewassen worden. Op die manier voorkom je witte vlokken en een smoezelige baard.

Het is ook gewoon fijn om je baard te verfrissen en er zeker van te zijn dat je baard er aan het eind van Movember niet heel vettig of onverzorgd uitziet.

Populaire baardshampoo in de shop

Na het reinigen van je baard is het belangrijk om jouw baard goed te hydrateren. Je wilt niet een stuk droog stro aan je kin hebben hangen aan het eind van Movember. Een baardolie is daar een ideaal product voor. Deze hydrateert en voedt jouw baard, maar ook de huid onder je baard. Op die manier krijg je minder snel last van baardroos of een dof uitziende baard.

Een baardolie helpt ook om jouw Movember baard een beetje te temmen. Indien je echt meer styling nodig hebt, dan kan je kijken naar de eerder genoemde baardbalsem, maar je wilt geen producten aan schaffen voor Movember die je daarna nooit meer gebruikt, dus meestal is een baardolie een prima eerste stap.

Wanneer je baard echt wat langer begint te worden (zo aan het eind van de maand), dan is een baardolie geen overbodige luxe. Je baard zal er verzorgder uitzien en gemakkelijker in model te brengen zijn. Ook is een aangenaam geurtje wel fijn natuurlijk!

Populaire baardolie in de shop

Goede doelen Movember in Nederland

Wil je meer doen dan alleen aandacht vragen voor deze manlijke aandoeningen met je snor of baard? Dan kun je ook in Nederland goede doelen steunen die bijdragen aan de genezing van prostaatkanker, teelbalkanker en het voorkomen van zelfdoding door mannen.

In Nederland zet de prostaatkankerstichting zich in om patiënten en hun naasten te ondersteunen met hun behandeling. Daarbij kunnen ze een onderzoeksvoorstel ondersteunen voor de subsidie die Nederland geeft aan dit soort onderzoeken.

Klik hier om naar de website van de prostaatkankerstichting te gaan.

Bij het LUMC, Leids Universitair Medisch Centrum, kun je ook direct doneren om onderzoek naar en tegen prostaatkanker te ondersteunen.

Klik hier om direct naar de website van het onderzoek naar prostaatkanker van het LUMC te gaan.

Het Amsterdams Medisch Centrum is bezig met onderzoek naar uitzaaiingen van prostaatkanker en wat daartegen gedaan kan worden, ook dit onderzoek kun je steunen.

Klik hier om direct naar de website voor het onderzoek van het AMC te gaan.

Via het herseninstituut kun je onderzoek naar depressie en zelfdoding steunen. Hier wordt ook gekeken naar waarom mannen en vrouwen hier verschillend mee omgaan.

Klik hier om direct naar de website van het herseninstituut en het onderzoek te gaan.

Conclusie

Zoals je ziet is Movember meer dan alleen je snor of baard laten staan. Achter deze ludieke actie gaat een grote campagne schuil om meer aandacht te vragen voor belangrijke mannenonderwerpen, zoals prostaatkanker, zaadbalkanker en mentale problemen. Een baard of snor laten staan is een mooie statement om aandacht te vragen voor deze problematiek.

Daarnaast zijn er meerdere goede doelen die zich bezighouden met onderzoek en gedurende Movember op zoek gaan naar extra geld om dit te ondersteunen. Naast het laten staan van je snor of baard kan je dus ook een financiële bijdrage doen aan deze Movember goede doelen. Weet jij al of je je snor of baard gaat late staan of welk goed doel je wilt gaan steunen?

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijke update met interessante nieuwe blog artikelen, producten en kortingen. Op onze Facebook en Instagram pagina kan je ook veel nuttige en inspirationale content vinden om de beste versie van jezelf te worden!