Klassieke scheerkwast voor mannen

De scheerkwast kan niet missen in de badkamer van een man die geeft om een mooie huid en gladgeschoren wangen. Het is een signaal dat er een man in huis woont die geeft om zijn uiterlijk en zichzelf de beste verzorging gunt. Maar wat is nu de beste scheerkwast? En wat is het toch met scheerkwasten met dassenhaar? En waarom zou je een scheerkwast gebruiken? Daarop gaat dit blog in.

Waarom een scheerkwast gebruiken?

Wanneer je jezelf nat scheert, breng je eerst scheercrème of iets soortgelijks aan op je huid. Sommige mannen doen dit met de handen, maar de beste manier om scheerschuim, -crème of -zeep aan te brengen is met een kwast.

Sterker nog, sommige scheerzepen hebben de kwast nodig om het goed aan te brengen. Je baardhaartjes gaan beter overeind staan, zodat ze makkelijker af te scheren zijn. Weet jij het verschil tussen scheerzeep, scheercrème en scheerschuim? Zo niet, lees dan de blog post.

Hoe gebruik je een scheerkwast?

Maak je scheerkwast een klein beetje nat voordat je deze in de scheerzeep of scheercrème dept. Beweeg de scheerkwast nu in ronde bewegingen om mooi schuim te kloppen voordat je het schuim aanbrengt.

Vervolgens breng je de scheerzeep of -crème op je wangen aan met lichte draaiende bewegingen of korte snelle stroken (even kijken wat voor jouw baardhaar het beste werkt). Het idee hierachter is dat je jouw haren rechtop zet zodat het scheermes er eenvoudiger doorheen snijdt voor een aangename nat-scheer ervaring.

Daarnaast exfolieert de scheerkwast je huid en dat is goed voor een gladde look.

Na het scheren spoel je de scheerkwast af en zet je hem terug in de scheerkwast houder.

Scheerkwast dassenhaar of synthetisch

Scheerkwasten worden vaak gemaakt met dassenhaar, varkenshaar of met synthetisch haar, maar wat is nu het beste voor jouw huid?

Dassenhaar wordt traditioneel gebruikt voor de scheerkwast. Het haar op de buik van de das is zacht en fijn voor je gezichtshuid. De structuur van dassenhaar is goed voor scheerkwasten. Dit komt omdat dit het enige type haar is dat water vasthoudt en dit water goed op je gezicht aanbrengt. Dat is een belangrijk onderdeel van het hebben van een goede gladde scheerbeurt.

Je vraagt je wellicht af of een das wordt geschoten om het dassenhaar te kunnen oogsten. Dat is het geval. In veel Europese landen is het verboden om op dassen te jagen, maar in Frankrijk mag het wel. Dus een kwast met een Frans dassenhaar is legaal[1]. In de VS mag er ook op gejaagd worden en dat is dus ook een goede bron van dassenhaar voor je scheerkwast.

Echter er worden ook veel dassenharen uit China gehaald en daar gaan ze niet al te diervriendelijk om met de dassen. Als je niet zeker weet waar het dassenhaar op je scheerkwast vandaan komt en je wilt liever dassenhaar gebruiken van een dier dat fijn in het wild heeft geleefd in plaats van in een kooitje in China kan het handig zijn om toch naar een alternatief te kijken.

Gelukkig zijn er ook veel synthetische alternatieven. Deze pakken alleen wel minder scheerzeep op dan een scheerkwast met dassenhaar. Afhankelijk van hoe zuinig je met scheerzeep om wilt gaan kan je dit zien als een voor- of nadeel.

Verder werken ze net zo goed als scheerkwasten met dassenhaar. In de Moquer shop bieden we tegenwoordig alleen nog synthetische scheerkwasten aan, omdat het te onzeker is waar bepaalde merken hun dassenhaar vandaan halen. Wanneer een merk niet duidelijk vermeldt dat het dassenhaar uit Frankrijk of de Verenigde Staten komt, dan kan je er wel vanuit gaan dat het Chinees dassenhaar is en het goed mogelijk is dat er niet zo goed voor de dassen is gezorgd.

Welke scheerkwast is het beste?

De beste scheerkwasten die er zijn, worden aangeduid met Silvertip. De synthetische variant heet Scheerkwast Silvertip Fibre. Het woordje 'fibre' verwijst naar fibers en dan hebben we het over kunstmatige of synthetische vezels, dus alle Silvertip Fibre scheerkwasten zijn vegan en kan je met een gerust hart gebruiken.

Er zijn ook varianten van de Silvertip scheerkwast beschikbaar met echt dassenhaar, maar die bieden wij niet aan in de Moquer shop. Een iets goedkopere variant van een synthetische scheerkwast is de Black Fibre.

Een ander aspect om mee te nemen in je keuze is het handvat. Er zijn veel verschillende soorten handvatten. Niet alleen qua materiaal, maar ook qua vorm. De ene kwast ligt fijner in de hand dan de ander of wellicht vindt je een houten handvat mooier dan een kunststof handvat. En scheerkwasten kunnen ook verschillende maten hebben. Zo zijn er medium en large opties. Deze groottes verwijzen naar de knoopdikte van het handvat van je scheerkwast. Populaire zijn de 21 mm. en 23 mm. varianten.

De knoopdikte is ook belangrijk om te weten of een scheerkwast wel in een scheerkwasthouder past.

Populaire synthetische scheerkwasten in de shop

Scheerkwasthouder

Een scheerkwast kan vaak wel op het handvat staan, maar dat is soms toch wat wiebelig. Een scheerkwasthouder is dan ook prettig om te hebben. Daarbij helpt een houder om het water uit de scheerkwast te laten druppelen, wat hygiënischer is.

Je kunt bijvoorbeeld een scheerset halen waarbij je een safety razor, scheerkwast en zeepbakje krijgt. Daarbij heb je een 2-in-1 scheermeshouder die ook je scheerkwast hygiënisch bewaart tussen de scheerbeurten door.

Muhle biedt bijvoorbeeld een scheerset aan met een synthetische scheerkwast uit de Rytmo serie. Deze bevat een safety razor, een Fibre scheerkwast met synthetische haren, een zeepbakje en houder. Op die manier heb je alles wat je nodig hebt om in de ochtend comfortabel nat te kunnen scheren.

De producten in de Muhle Rytmo serie zijn conisch gevormd en liggen daardoor lekker in de hand. De handvatten van de safety razor en de scheerkwast zijn gemaakt van gepolijst edelhars. Dit is een mooie set voor de beginnende nat-scheerder of wanneer je jouw huidige set wilt upgraden.

Scheersets met fibre scheerkwast en houder

Conclusie

Een scheerkwast is onmisbaar wanneer jij graag nog op de klassieke manier je baard wilt scheren en even een momentje voor jezelf wilt pakken. Met een scheerkwast klop je mooi schuim voor een perfecte scheerervaring en help je om irritatie te verminderen. Dan kan je gemakkelijker de haartjes afscheren en krijg je minder last van roodheid, bultjes of ingegroeide haren.

Scheerwasten zijn beschikbaar in dierlijke en vegan varianten. Dassen, varkens en zwijnen worden geschoten om scheerkwasten van te maken, maar er zijn ook heel veel synthetische versies beschikbaar. Deze vegan scheerkwasten worden gemaakt van synthetische vezels en daarom worden deze scheerkwasten ook wel met 'fibre' aangeduid.

Beide versies hebben zo hun eigen voor- en nadelen, maar komen in grote mate wel overeen. Dus je bent altijd verzekerd van een fijne en goede scheerervaring wanneer je een scheerwast op de juist manier gebruikt.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste scheerbeurt, huidverzorging en kapsels.