vette huid man

Een vettige huid valt vaak op door een glimmende neus en glimmend voorhoofd. De kans op puistjes en acne is wat groter bij een vettige huid, maar er is genoeg te doen om dat te voorkomen. Je hebt dan een gezichtsverzorgingsroutine nodig die gericht is op een vette huid.

Hoe weet ik of ik een vettige huid heb?

Allereerst is het belangrijk om zeker te weten welk huidtype je hebt. Daar heb ik gelukkig al een goede blog post over geschreven die je hier kan lezen.

Bij een vette mannenhuid merk je snel na het reinigen dat je huid alweer wat vettig aanvoelt. Dat vettige is huidsmeer en dat noemen we ook wel talg. De mannenhuid is significant anders dan de vrouwenhuid en daarom hebben mannen vaker last van een vette huid in vergelijking met vrouwen.

Wat maakt de mannenhuid anders?

  • De mannenhuid is dikker.
  • De structuur is anders.
  • De huidklieren en poriën zijn groter.
  • Een andere hormoonhuishouding.

Door de dikkere huidstructuur en de grotere klieren en poriën maakt de mannenhuid meer talg aan. En talg zorgt ervoor dat je huid vettiger wordt. Daarom hebben mannen dus vaker last van een vette huid. Dat komt mede door de aanmaak van testosteron.

Andere oorzaken van een vettige mannenhuid zijn:

Erfelijkheid

Zoals met alles heb je een bepaalde genetische aanleg of erfelijk bepaalde DNA structuur. Daarom is het ook niet mogelijk om je huidtype te veranderen door middel van producten of behandelingen. Je kan wel prima omgaan met een vette huid, maar je huidtype verandert niet.

Zonlicht en UV

Het is uiteraard heerlijk om lekker buiten te zijn als het zonnetje schijnt, maar dat kan je huid vettig maken. Je wilt je huid beschermen met zonnebrand, maar dat zorgt ook altijd een beetje voor een vette huid. Zelfs zonder zonnebrand zal je huid nog steeds meer talg produceren in de zon dan normaal.

(Verkeerde) voeding

Veel slechte voeding kan een vette huid veroorzaken. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat het voedsel zelf vettig hoeft te zijn, want ook suikerhoudende dranken, alcohol en andere bewerkte koolhydraten kunnen een vette huid tot gevolg hebben.

Uiteraard zorgen ook vettige producten zoals bepaalde noten of rood vlees voor een vettigere huid. Deze voeding bevat vaak veel verzadigde vetzuren en daar kan je er beter niet teveel van eten.

Dus, uit de zon blijven en gezond eten zijn twee belangrijke tips tegen een vette huid die je zelf kan implementeren.Wat kan je nu tegen een vette huid doen als man?

De eerste twee zaken die je kan doen, is minder tijd in de zon doorbrengen en zorgen voor een gezond leef- en voedingspatroon. Dat is al een belangrijke start, maar daarnaast is het belangrijk om een verzorgingsroutine aan te meten met producten gericht op een vette huid.

Tips voor mannen met een vette huid

Man Washes Face

De onderstaande stappen zullen helpen om de talgproductie te reguleren, zodat er minder snel breakouts of acne ontstaat. Hier kan je trouwens meer info vinden als je last hebt van acne.

1. Gebruik een gezichtsreiniger twee keer per dag

Zowel in de ochted als voor het slapen gaan, is het belangrijk om je gezicht goed te reinigen. Gebruik een natuurlijke en milde face wash zonder teveel chemicaliën.

Het is eventueel verleidelijk om een rigoureuze gezichtsreiniger te gebruiken zodat je huid minder vettig is na het wassen, maar je wilt je huid niet beschadigen. Dat zorgt voor een verstoring in de hormoonhuishouding en kan juist zorgen voor een vette huid.

Een paar goede voorbeelden van gezichtsreinigers voor mannen met een vette huid:

2. Gebruik een dagcrème of moisturizer na het reinigen

Wanneer je denkt dat een dagcrème of moisturizer je huid vettiger maakt, dan heb je het mis. Als je geen moisturizer gebruikt na het reinigen, dan gaat je huid overcompenseren en krijg je juist een vette huid.

Gebruik een oil free moisturizer of een dagcrème met hyaluronzuur, sorbitol of propyleen glycol. Deze ingrediënten zorgen voor een goede hydratatie zonder dat je huid er vettig van wordt. Naast een gezichtsreiniger is een dagcrème echt onmisbaar voor een goede verzorging als je een vette huid hebt.

Dit zijn een paar goede dagcrèmes om te bekijken als je een vette huid hebt: 

3. Exfolieer je huid 1-2 keer per week

Verstopte poriën en vuil kunnen acne veroorzaken, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je poriën niet verstopt raken en dat vuil en dode huidcellen op tijd worden verwijderd. Een gezichtsscrub is daar een perfect product voor.

Het beste gebruik je een natuurlijke gezichtsscrub met bijvoorbeeld salicylzuur om jouw vettige huid te reinigen. Andere scrubs bevatten verpulverde walnootschil, havermout, koffiebonen of andere natuurlijke ingrediënten voor het scrubben.

Deze gezichtsscrubs raad ik aan voor mannen met een vette huid:

4. Gebruik een gezichtstoner

Gezichtstoners zijn ideale producten om te gebruiken omdat je er heel gericht je vette huid mee kan aanpakken. Toners helpen om de pH balans van je huid te verbeteren en ze maken je huid minder vettig.

Ze werken ook goed voor een gecombineerd of gemengd huidtype als bijvoorbeeld alleen je voorhoofd en neus vaak wat vettig zijn, maar de rest van je gezicht niet.
Daarnaast heeft een gezichtstoner vaak een anti-ontstekende en antibacteriële werking, zodat de kans op onzuiverheden die acne kunnen veroorzaken wordt verkleint.

Qua toners voor je gezicht kan je deze opties eens bekijken:

5. Een gezichtsmasker gebruiken

De laatste stap die ik wil benoemen om een vette huid goed te verzorgen is een gezichtsmasker. Een kleimasker is ideaal voor een diepere reiniging om vuil en overtollige olie te verwijderen zodat je huid minder vettig wordt.

Een kleimasker verbetert ook de complexie van je huid en voedt het met belangrijke ingrediënten. Een gezichts- of kleimasker breng je 1 tot 2 keer per week aan voor een ideale gezichtsverzorging voor mannen met een vette huid.

Dit zijn een aantal populaire gezichtsmaskers voor mannen:

6. Reinigingsdoekjes voor de vette huid

Een laatste tip tegen een vette huid zijn reinigingsdoekjes. Reinigingsdoekjes kunnen helpen om overtollige olie en vettigheid te absorberen. Deze stap staat eigenlijk los van de 5 stappen hierboven. Ben je bijvoorbeeld veel buiten geweest en merk je dat je huis wat vettig is, dan kan je bijvoorbeeld een reinigingsdoekjes gebruiken.

Je gebruikt dit soort doekjes dus eigenlijk wanneer je merkt dat je huid wat vettig is gedurende de dag, want meestal zal je je gezicht reinigen in de ochtend of voor het slapen gaan. Het is dus eigenlijk een soort ‘Quick fix’ om je vette huid even snel te fatsoeneren.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is het hebben van een vette huid voor mannen heel erg normaal, want onze huidstructuur is anders dan die van vrouwen. Er zijn ook genoeg dingen om te doen zodat je niet al teveel last zult hebben van je vette huid.

De beste tips voor een vette huid: leef gezond, blijf uit te zon en start met een goede gezichtsverzorgingsroutine. Dan heb je je vette huid in de meeste gevallen al goed onder controle. En anders is er altijd de optie om naar een dermatoloog te gaan, zodat zij kunnen kijken of er meer aan de hand is.

En dan nog even dit…

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden op het gebied van huidverzorging, haarstyling en grooming!