korte baard trimmen

Op de Moquer blog kan je veel informatie vinden over baarden en hoe je deze moet trimmen, maar in de meeste gevallen gaat het dan om langere baarden. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om te gaan voor een korte baard.

Denk aan stoppelbaarden, de 1 cm. lange baard of een driedagenbaard. Er zijn allerlei verschillende korte getrimde baarden waaruit je kan kiezen. Een korte baard vergt wel iets frequenter onderhoud, want elke 2 à 3 dagen zal je toch wel je baard moeten bijwerken om het in een mooi kort model te houden.

Voordelen van een korte baard

Hoewel sommige mannen wellicht een langere baard zouden willen, is het niet altijd eenvoudig om een grote baard te laten groeien. Of wellicht zijn er kale plakken in je baard en dan is het gewoon niet zo mooi.

Gelukkig kan een korte baard ook heel stijlvol zijn en een van de voordelen is dat het gemakkelijk in model te brengen is. Een korte baard stijlen is heel eenvoudig met wat baardolie of eventueel een baardbalsem als het ietsjes langer is.

Daarnaast is een korte baard ook erg handig met eten en drinken. Dan gaat het niet in je baard zitten. Ook zal je baard niet zo snel uitdrogen of er dof uit gaan zien.  Maar voor welk kort baard model kan je dan het beste gaan?

Korte baard modellen

Een korte baard is een korte baard, maar toch zijn er wel verschillende korte baard modellen om uit te kiezen. Alle baarden korter dan een paar cm. zijn nog steeds niet heel lang, dus binnen de parameters van geen baard en enkele centimeters valt er nog flink te variëren.

Stoppelbaard of 3 dagen baard

Een stoppelbaard krijg je door je baard te scheren en dan enkele dagen te wachten. Sommige mannen zullen eigenlijk meteen al een kort stoppelbaardje hebben wanneer ze zich scheren met een elektrisch scheerapparaat, want de baardharen worden dan niet volledig afgeschoren.

Als je echt volledig geen baard meer wilt zien, dan zal je je op de klassieke manier moeten scheren, dus nat-scheren met een safety razor. Anders blijf je nog een beetje een grijze gloed zien op je bang. Dat heb ik zelf in ieder geval wel.

Een stoppelbaardje wordt ook wel de 3 dagen baard genoemd. Dat is een hele populaire optie voor een korte baard, want na slechts drie dagen heb je al wat stoppeltjes en dus een kleine baard. Een stoppelbaard is eigenlijk nooit langer dan zo’n 0,5 cm. of 5 mm. en je kan ook gaan voor een kortere variant.

De baard van 1 cm.

Een baard van 1 cm. klinkt niet heel lang, maar dat is toch al dubbel zo lang als een driedagenbaard of stoppelbaard in veel gevallen is. Het is een goed voorbeeld van een kort getrimde baard die wel zorgt voor wat beharing op je gezicht.

Bij een korte baard van 1 tot 1,5 cm. is het ook al belangrijk om na te denken wat je wilt doen met je nekbaard. De nekbaard is je baard bij je hals. Bij een stoppelbaardje hoef je er nog niet echt aan te denken, maar bij een iets langere baard kan je ervoor kiezen om je nekbaard te scheren, bijvoorbeeld net onder je neklijn

Op die manier ziet jouw korte baardje van een centimeter er wat strakker uit. Veel mannen met langere baarden kiezen er ook voor om het haar onder de neklijn weg te scheren of korter te houden. Dat geeft zowel een lange als een korte baard wat meer contrast.

Het is belangrijk om je baard altijd net onder de neklijn te scheren, want anders kan het er wat gek uitzien. Let daar dus goed bij het trimmen van je neklijn en dan zal jouw kort getrimde baard er perfect uitzien.

Korte baard van maximaal 2 cm.

De laatste stap is om je korte baard nog net iets langer te laten groeien, maar een korte baard is eigenlijk altijd korter dan 2 cm. Daarboven dan begint het toch wel een gemiddelde baardlengte aan te nemen.

Dat zijn in de basis de drie verschillende opties voor kortere baarden. De stoppelbaard of 3 dagen baard, een baard tot 1 cm. lang en een iets langere versie tot zo’n 2 cm. lang. Daarbinnen heb je variatie om je nekbaard af te scheren of kort te houden en je kan er ook voor kiezen om je baard niet overal dezelfde lengte te laten hebben op je wangen.

Dat heet ook wel een overloop in je baard. De baardlijn vanaf je snor tot aan de onderkant van je oor is dan het kortste en bij je kaaklijn is je baard dan het langste. Een baard met overloop is heel modern en strak, maar vergt wel wat moeite of eventueel hulp van je barbier.

Korte baard trimmen

Zoals eerder gezegd, een korte baard vergt meer onderhoud om het strak in model te houden. Een langere baard is vergevingsgezinder, maar niet elke man is in staat om een lange baard te groeien, maar dat hoeft gelukkig ook helemaal niet.

Afhankelijk van de lengte van je korte baard zal je verschillende zaken nodig hebben voor het trimmen. Een must-have is toch wel een baardtrimmer en een baardschaartje kan ook handig zijn om lastige haartjes bij te werken.

Ook een kammetje is een goed idee om te gebruiken wanneer je jouw korte baard gaat trimmen. Daarmee kan je ook gemakkelijker een overloop creëren.

Stap 1: baard aflijnen

Ook bij een korte baard is het belangrijk om jouw baar af te lijnen. Het aflijnen van een baard betekent de contouren ervan aan te geven. Hoe hoog gaat jouw getrimde baard lopen op jouw wangen en waar scheer jij je baard af bij de neklijn.

Het aflijnen van een baard is een precisiewerkje en moet je zorgvuldig aanpakken. Een kam en een trimmer zonder opzetkammetje of een scheermes ga je daarvoor nodig hebben. Creëer een strakke lijn met de kam en scheer of trim vervolgens de haren boven of onder deze lijn.

Het is meestal het mooiste om een lijn te hebben van je snor tot aan de bovenkant van je oor en een andere lijn die ophoudt net over je kaaklijn, dus je hals is geschoren. Op die manier zal jouw korte baard er strak afgelijnd en modern uitzien.

Step 2: kies de juiste lengte voor je korte baard

Bij de tweede stap is het belangrijk om te weten hoe kort je je baard wilt hebben. Ga je voor een zeer korte baard, dan zal je een scheermes nodig hebben. Wanneer je je baard iets langer houdt, dan kan je een opzetkammetje gebruiken op je trimmer.

Vervolgens trim je je korte baard dan op de gewenste lengte. Wanneer je een overloop wilt maken, dan kan je meerdere opzetstukjes gebruiken van verschillende lengtes. Daarna kan je eventueel met een trimmer zonder opzetstukje of een baardschaartje de verschillende lengtes mooi in elkaar over laten lopen.

Stap 3: je korte baard bijwerken

Je korte baard is nu mooi strak afgelijnd en getrimd, dus je bent al een heel eind. Het laatste is om je korte baard te controleren op lastige haartjes die de verkeerde kant op staan of uit de toon vallen. Die kan je dan heel precies bijknippen met een baardschaartje.

Vooral bij de kaaklijn en de lijn op je wangen kan het soms zijn dat haartjes uitsteken en dat zou zonde zijn.

Stap 4: je korte baard verzorgen

Je hebt je korte baard perfect gemodelleerd, dus nu is het tijd voor wat verzorging. Een korte baard heeft gelukkig niet veel nodig. Een goede moisturizer doet al wonderen, maar je kan ook een baardolie gebruiken voor je korte baard. Een baardolie is er zowel voor je baard als de huid eronder, dus ook bij een korte baard kan baardolie hydratatie en verlichting bieden, maar dan vooral voor je huid.

Als je je korte baard ook wilt stijlen, dan kan je kijken naar een baardbalsem. Die geeft iets meer hold en kan daardoor helpen om korte haartjes de juiste kans op te krijgen. Heel veel styling heeft een kort baard model niet nodig, maar bij langer dan een centimeter kan het interessant worden.

Voor de delen van je baard die je volledig hebt geschoren, zoals bijvoorbeeld je hals of een deel van je wangen, kan je een aftershave gebruiken ter verlichting en kalmering van je huid.

Baardverzorgingsproducten voor jouw korte baard

Conclusie

Korte baarden zijn in en voor langere tijd was een kort getrimde baard of geen baard juist de norm. De langere baarden zijn eigenlijk pas sinds een korte tijd in. Daarom is het altijd stijlvol om een goed gestileerd kort baardje te hebben, zoals een stoppelbaard, 3 dagen baard of 1 cm. baard.

Het is belangrijk om je baard goed bij te houden zodat deze een mooi kort model houdt. Daar zijn veel verschillende manieren voor, maar een baardtrimmer en baardschaartje helpen je een eind op weg.

En het laatste punt is de verzorging en styling van je korte baard. In de Moquer shop hebben we genoeg baardolies, baardbalsems, baardshampoos en zelfs baard conditioners, dus je korte baard goed verzorgen zal niet zo moeilijk zijn. Succes!

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste baarden, kapsels en grooming!