ingegroeide haren voorkomen

Veel mannen hebben er wel eens last van, ingegroeide haren. Er zijn meerdere oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook goede oplossingen om het te verminderen.

Wat is een ingegroeide haar?

Een ingegroeide haar is een haartje dat in plaats van recht naar boven te groeien juist terug in de huid is gegroeid. Die gebeurt voornamelijk op plekken waar je je scheert, dus bijvoorbeeld bij je baard, hals, borst of schaamstreek.

Vooral wanneer je wat dikker en krullend haar hebt kan je last krijgen van ingegroeide haren. Zo’n haartje zorgt regelmatig voor een ontsteking en kan dan een beetje op een puistje beginnen te lijken. Je krijgt een rood bultje en daar kan ook een witte kop op komen.

Een geïnfecteerde ingegroeide haar kan pijnlijk zijn en zorgen voor rode vlekken op je huid. Het is dus belangrijk om ingegroeide haren te voorkomen waar mogelijk en deze op tijd te verwijderen.

De voornaamste oorzaken van ingegroeide haren

De voornaamste oorzaak van ingegroeide haren is het verwijderen van haren. Denk hierbij aan scheren, waxen en epileren, dus ook haren verwijderen met een pincet. In al deze gevallen worden de haren zeer dicht bij de huid afschoren of zelfs helemaal verwijderd.

Wanneer een haartje dan terug groeit, ontstaat er de kans dat deze in de huid groeit in plaats van recht naar boven. Ingegroeide haren komen dus het vaakst voor bij je baard, omdat deze het meest frequent wordt geschoren. Met name in de hals kunnen nog wel eens ingegroeide haren ontstaan.

Mannen trekken de huid bij de hals vaak een beetje strak om hun baard goed te kunnen scheren. Vooral wanneer je een scheermes gebruikt met meerdere mesjes, dan wordt het haartje eigenlijk te dicht bij de huid afgeschoren en gaan er meerdere mesjes overheen. Dat zorgt ook voor die irritante bultjes.

Dit kan je het beste doen om ingegroeide haren te voorkomen

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee kan houden om ingegroeide haren te voorkomen.

Niet of anders scheren

Wanneer je je baad, hals, borsthaar of schaamstreek scheert, dan is het verstandig om het haartje niet te kort af te scheren.

Het beste kan je scheren met een safety razor of single-blade scheermes. Ook een baardtrimmer of body trimmer zijn goed om te gebruiken, want die scheren de haartjes niet af onder het huidoppervlak. Op die manier krijg je minder snel last van ingegroeide haren wanneer je je borsthaar scheert of je schaamstreek scheert.

Een warme handdoek gebruiken voor het scheren en een koude handdoek na het scheren helpt ook om ingegroeide baardharen te voorkomen. Gebruik altijd een scherp mes en scheer met de groeirichting mee.

Niet of aanzienlijk minder scheren helpt sowieso, maar dat is niet altijd een optie helaas.

Safety razors in de shop

Scrubben/exfoliëren

Een tweede belangrijk aspect is om jouw huid een paar keer per week te scrubben. Op die manier verklein je de kans op ingegroeide haren en veel scrubs bevatten ook antibacteriële en ontstekingsremmende ingrediënten.

Om je lichaamshuid en geschoren huid te scrubben, kan je gebruik maken van producten die salicylzuur of benzoylperoxide bevatten. Die hebben een exfoliërende werking en gaan ontstekingen tegen. Een body scrub is verstandig om te gebruiken op plekken waar je je regelmatig scheert, zoals je borst, schouders, benen en schaamstreek. Daarmee week je haartjes los en voorkom je nieuwe ingegroeide haren.

Wanneer je een langere baard hebt, dan kan je bijvoorbeeld een baardshampoo gebruiken of een gezichtsscrub om de kans op ingegroeide haren te verkleinen. De masserende werking zorgt ervoor dat eventuele haartjes die bijna zouden terug groeien in de huid weer de juiste kant op worden gezet en daarmee voorkom je hopelijk problemen.

Body scrub voor mannen in de shop

Dit kan je beter niet doen als je ingegroeide haren wilt voorkomen

Zojuist heb ik een aantal dingen genoemd die goed zijn om te doen om ingegroeide haren te voorkomen, maar er zijn zeker ook dingen die je beter kan vermijden.

Ten eerste kan je scheermessen met meerdere mesjes beter vermijden. Sommige van deze (wegwerp)messen hebben wel 4 tot 5 mesjes en dus wordt een haartje ook zoveel keer afgeschoren. Daardoor komt het haartje soms onder je huidoppervlak terecht en groeit dan verkeerd terug.

Tijdens het scheren kan je beter niet aan je huid trekken om deze strakker te maken omdat het gemakkelijker afscheert. Daardoor worden haartjes te kort afgeschoren en krijg je eerder roodheid, irritatie en bultjes.

Ook het waxen en epileren van haartjes is niet aan te raden, omdat er altijd een kans is dat het haartje niet volledig is verwijderd. Dan groeit zo’n haartje vaak in de huid weer terug met alle gevolgen van dien.

Hoe het beste om te gaan met ingegroeide haren

Voorkomen is beter dan genezen, maar zelfs met alle bovenstaande tips is het niet altijd mogelijk om ingegroeide haartjes volledig te voorkomen. Als je bijna geen last hebt van een ingegroeid haartje, dan kan je ervoor kiezen om niets te doen. In veel gevallen gaan ingegroeide haartjes vanzelf ook weer over.

Het is verleidelijk om de pincet erbij te pakken en het haartje eruit te trekken of om de witte kop open te drukken, maar je beschadigt daarmee je huid en dat kan leiden tot infecties en ontstekingen, want het kan een bron van bacteriën worden. Ook kan er nog steeds een deel van het haartje achterblijven.

Bij een ingegroeid baardhaartje kan een warm kompres helpen om het haartje los te weken. En een goede scrub gebruiken is niet alleen verstandig om ingegroeide haren te voorkomen, maar het kan ook helpen met het verwijderen.

Conclusie

De voornaamste reden voor ingegroeide haren is het compleet (proberen) te verwijderen van haartjes door middel van scheren, waxen of epileren. Een haartje kan dan achterblijven of verkeerd terug groeien.

Om ingegroeide haren te voorkomen kan je het beste de haartjes minder kort proberen af te scheren en het helpt ook om een paar keer per week een goede scrub te gebruiken met antibacteriële ingrediënten.

Mocht je toch een ingegroeide haar hebben, ga deze er dan niet uittrekken met een pincet of een eventuele witte kop uitdrukken, daarmee wordt het een broedplaats van bacteriën. Gebruik een warm kompres en een goede scrub of wacht tot het probleem zich vanzelf oplost.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste haarstyling en haarverzorging.