arganolie voor haar en huid

Wat is arganolie?

Al een hele tijd is arganolie populair en je hoort er steeds meer over. Voor zowel haar- als huidproducten is het gebruik flink gestegen in de afgelopen 20 jaar. Maar wat is arganolie precies en waarom is het zo populair geworden?

Arganolie wordt gewonnen uit de pitten van de arganboom. Deze boom heeft een specifiek leefgebied, namelijk het zuidwesten van Marokko. Daar wordt olie van de arganboom (argania spinosa) al eeuwenlang gebruikt bij het koken en voor cosmetische producten.

Waar is arganolie goed voor?

Arganolie heeft heel veel goede eigenschappen en daardoor vind je dit ingrediënt zo vaak terug in moderne cosmetische producten, zoals haarolie, shampoo en gezichtscrèmes. Ik zal hieronder wat voordelen bespreken.

Het bevat gezonde voedingsstoffen

Arganolie is rijk aan heel veel gezonde voedingsstoffen, waaronder tocoferol (vitamine E) en verschillende oliën. Daarom bevat arganolie antioxidanten en die hebben een beschermende werking. Antioxidanten beschermen jouw haar en huid tegen vrije radicalen.

Arganolie hydrateert

Vanwege de gezonde vetten die arganolie bevat, is het een zeer populair ingrediënt in haarolies. Vooral wanneer je last hebt van droog haar, dan kan een haarolie met arganolie jouw haar weer vitaler en glanzender maken. Daardoor ziet het er weer gezonder en sterker uit.

Vanwege diezelfde eigenschappen wordt er ook regelmatig arganolie toegevoegd aan shampoos en conditioners. Arganolie kan ook behoorlijk goed hogere temperaturen aan, waardoor het ook zorgt voor bescherming tegen de hitte van een föhn en zonlicht.

Goed voor anti-aging producten

Vanwege de aanwezigheid van vitamine E en voedende oliën in arganolie, werkt het ook erg goed als anti-aging ingrediënt. Fijne lijntjes en rimpels zijn het effect van een verminderde elasticiteit van de huid. De hydratatie die arganolie geeft helpt om de huid soepeler te houden.

Daarnaast werkt arganolie ook ontstekingsremmend en dat beschermt je huid tegen vrije radicalen en andere omgevingsfactoren die huidveroudering versnellen.

Wanneer producten met arganolie gebruiken?

Hierboven heb je een aantal redenen gelezen waarom arganolie nuttig kan zijn en wat de voordelen ervan zijn, maar wanneer is het iets voor jou? Over het algemeen kan je het gebruik van arganolie indelen in drie categorieën: haar, huid en culinair.

Aangezien dit een blog over haar en huid van mannen gaat, laten we het culinaire gedeelte even voor wat het is.

Arganolie en haarverzorging

In het haar wordt arganolie vooral gebruikt ter hydratatie en om jouw haren te voeden met gezonde vetzuren en ingrediënten. Vooral wanneer je (zeer) krullend haar, droog haar of pluizig haar hebt, kan frequent gebruik van arganolie je haar zachter en handelbaarder maken.

Arganolie helpt je haar om vocht beter vast te houden waardoor het minder snel beschadigd raakt. Dat vermindert ook de kans op gebroken haren of gespleten haarpunten.

In de meeste gevallen wordt er meestal geen pure arganolie aangebracht in het haar, maar is het toegevoegd aan haarolies die ook andere olies bevatten, shampoos, conditioners of leave-in conditioners.

De dichtheid van arganolie zorgt ervoor dat het ook goed hogere temperaturen aankan en daarom beschermt het je haar tegen hitte en zonlicht.

Gebruik nooit te veel, zeker niet in het begin, want je wilt niet dat je haar vettig wordt. Voor mannen met vettig haar is arganolie wellicht dus minder bruikbaar of je moet er substantieel minder van gebruiken of minder vaak.

Populaire haarverzorgingsproducten met arganolie

Niet alleen in haarverzorgingsproducten kan je arganolie vinden, maar ook veel haarstylingsproducten zijn verrijkt met deze olie. Ook jojoba olie en castor olie zijn veel gebruikte oliën. Een styling product houdt je de gehele dag in je haar, dus dan is het fijn dat het tegelijkertijd je haar goed kan hydrateren en voeden. Sommige haarstylingproducten kunnen je haar wat droger maken bij frequent gebruik, maar producten met arganolie gaan dit effect tegen.

Haarstylingproducten met arganolie

Arganolie en huidverzorging

Wanneer je serieus werkt maakt van je huidverzorging en betere producten gaat gebruiken, dan zie je regelmatig dat er arganolie is toegevoegd aan je crèmes.

Ook in het geval van huidverzorging of anti-aging producten zal je zien dat arganolie voornamelijk wordt toegevoegd aan producten die bedoeld zijn ter hydratatie. Denk aan lotions, moisturizers, dagcrèmes, nachtcrèmes en dergelijke.

Na het reinigen van de huid is het belangrijk om de vochtbalans weer te herstellen. Een gezichtscrème met arganolie is daar heel handig voor. Het verbetert de elasticiteit van je huid, vermindert fijne lijntjes en rimpels, en het heeft een anti-ontstekende werking.

Je zou arganolie ook puur kunnen aanbrengen op je huid, maar net zoals bij haarverzorging is het belangrijk om te kijken hoe je huid erop reageert. Als je een vette huid hebt, dan doe je je huid meestal geen plezier om er extra olie op aan te brengen. Dat kan dan onzuiverheden veroorzaken.

Over het algemeen werkt arganolie dus het beste als je last hebt van een droge of gevoelige huid.

Conclusie

Iedereen heeft wel gehoord van arganolie en je ziet het terug in allerlei haar- en huidproducten, maar wat is nou het voordeel van arganolie? Hopelijk heb je in deze blog post meer informatie gekregen over de hydraterende, beschermende en anti-ontstekende werking van arganolie.

Voor bijna iedereen kan arganolie een nuttig ingrediënt zijn om in je haar- en huidverzorgingsproducten te hebben. Je kan het in een ingrediëntenlijst vaak terugvinden als Argania Spinosa Kernel Argan Oil.

Wanneer je last hebt van vettig haar, doordat je hoofdhuid te veel talg aanmaakt, of wanneer je gezichtshuid vrij vettig is, dan kan het aan te raden zijn om de arganolie te laten staan. Het is altijd belangrijk om goed te testen hoe jouw haar of huid erop reageert, zodat je precies weet of het bij jou past.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste huidverzorging, haarverzorging en meer. In onze Moquer shop vindt je daarnaast meer dan 900 producten om jouw te helpen met jouw beste look!